Teambuilding activiteiten: de ideale keuze om deze 5 valkuilen te vermijden

Op zoek naar teambuilding ideeën of uitjes? Deze teambuilding activiteiten dragen bij aan de kracht van het team. En omdat dit vaak een beetje vaag blijft zetten we 5 concrete valkuilen op een rij, waar teams mee te maken kunnen krijgen. Als er te weinig sprake is van onderlinge afhankelijkheid, waardoor ze opereren als een groep Individuen.

Goede teambuilding helpt groepsdenken te voorkomen en voorkomt een gebrek aan visie of richting. Het team heeft minder last van conformisme en zorgt voor meer dan voldoende zelfstandigheid. Verder gaat het niet om individuele, maar om collectieve beloningen. Op al die manieren is de teamontwikkeling van grote toegevoegde waarde, bijvoorbeeld door samen met een paard te trainen.

Teambuilding activiteiten om groepsdenken te doorbreken

Veel teams hebben last van groepsdenken, waarbij één standpunt haast onbewust door alle leden van het team omarmd wordt. Dat gebeurt over het algemeen ongemerkt, omdat het brein zich graag aanpast aan de grotere stroming die er gaande is. Het gevolg is dat alle leden van de groep dezelfde kant op denken en het moeilijk vinden om kritische vragen te stellen.

Groepsdenken is een groot probleem bij veel teams. De teambuilding activiteiten en uitjes kunnen daar verandering in brengen, dankzij de ontwikkeling van het team. Om aan te geven hoe belangrijk het is om soms een totaal andere richting op te denken. En na te gaan of er geen sprake is van een groep die als één geheel begint te opereren. Wat heel efficiënt kan zijn, maar wat er ook toe kan leiden dat het niet lukt om de eenmaal rollende trein een andere kant op te sturen.

teambuilding activiteiten

 

Gebrek aan visie of richting

Een ander probleem bij veel teams is het gebrek aan een visie of richting. Het is prima dat de groep vrij staat voor nieuwe richtingen en tactieken, mits het overkoepelende doel goed duidelijk is. Het is mogelijk om daar met de teambuilding ideeën en uitjes iets aan te doen, door samen te sparren over de belangrijke visie.

Zodra die visie of richting er eenmaal is wordt het een stuk gemakkelijker om volgende beslissingen te nemen. Het is dan namelijk mogelijk om de tactieken en kleinere keuzes af te ‘meten’ aan de uiteindelijke visie waar deze bij moet passen. Door kritisch te blijven op de ontwikkelingen en niet zomaar overal in mee te gaan. Maar door wel houvast te hebben aan een visie of een richting die eerder is uitgestippeld.

Conformisme

Ten derde kunt u met een groep last krijgen van conformisme. We houden er als mensen niet van om tegen de stroom in te roeien, vooral niet als we nieuw zijn in een team of in een groep. We hebben dan de automatische en onbewuste neiging om het eens te zijn met wat de meerderheid van de groep vindt. Of wat een invloedrijk persoon vindt, ook al zouden we het diep in ons hart liever anders zien.

We conformeren ons graag aan anderen, vooral wanneer er sprake is van een gebrek aan zelfvertrouwen. Tijdens de teambuilding activiteiten is het mogelijk om daar iets aan te doen. Vanuit een rollenspel of door aan te geven hoe conformisme de goede besluitvorming op de lange termijn in de weg kan zitten. Op die manier zijn de activiteiten van grote toegevoegde waarde, zodra het er een keer echt om gaat in een bedrijfssituatie. Het team heeft dan geleerd goed om te gaan met deze mogelijke effecten, waardoor de leden van het team zich minder snel zullen conformeren aan de gangbare mening of overtuiging op dat moment.

Gebrek aan zelfstandigheid

Op de vierde plaats staat in dit geval een gebrek aan zelfstandigheid. Dat ontstaat vooral bij teams die eerder onder leiding stonden, maar die nu zelfstandig mogen opereren. Het valt soms niet mee om samen richting te vinden, zonder dat één persoon duidelijk de leiding heeft.

Terwijl dat wel iets is waardoor groepen beter functioneren. Op die manier voelt iedereen zich vrij om richtingen en oplossingen voor te stellen. Binnen een visie of een richting, waar het team op een zelfstandige manier naartoe kan werken. Vandaar dat dit een van de belangrijke vormen van toegevoegde waarde is binnen de teambuilding uitjes en ideeën die er mogelijk zijn.

Individuele beloningen

Tenslotte is het met de teambuilding activiteiten de moeite waard om aan te sturen op collectieve beloningen. Wie heeft er wat aan als het doel bereikt wordt? Het is belangrijk dat het gaat om beloningen voor het team, waar iedereen op min of meer dezelfde manier van kan profiteren.

Vaak is er nog sprake van individuele beloningen, waardoor een deel van de leden er minder inzet voor zal tonen dan de rest. Die individuele en collectieve beloningen zijn goed zichtbaar te maken tijdens een workshop of een training. En zijn op die manier een ideaal onderdeel van de teamontwikkeling. Het lukt op die manier om een team bewust te maken van de doelen die er gesteld moeten worden en de beloningen die daar op de beste manier bij passen.

Workshop teambuilding activiteiten

Aan de slag met een workshop teambuilding en teamontwikkeling, om de bovenstaande valkuilen op een professionele manier te ontwijken? Tijdens de activiteiten en de uitjes komen er allerlei zaken aan bod. Op een speelse of levendige manier, waardoor het leuk is om ervan te leren en de informatie bovendien goed blijft hangen.

Op die manier lukt het om beter samen te werken, zonder dat het nodig is om daarvoor de boeken in te duiken. In plaats daarvan is het voldoende om de valkuilen voor teambuilding te identificeren en daar op een concrete manier mee aan de slag te gaan. Om zelf in te zien waar het al mis gaat of waar het mis zou kunnen gaan. En daar dankzij de workshop teambuilding en teamontwikkeling vervolgens op een betere manier mee om te gaan.

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

Situationeel leiderschap

Leidinggeven met precisie: Ontdek de geheimen van situationeel leiderschap en verbeter de teamprestaties”. Wil jij je leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau tillen? Wil je de teamprestaties verbeteren en meer succes boeken? Zoek dan niet verder! In dit dynamische en inzichtelijke artikel duiken we in de wereld van situationeel leiderschap en onthullen we de geheimen van

Lees verder »

Artikel INZICHT – Paarden inzetten in gedragsverandering en communicatie

Artikel INZICHT: Paarden inzetten in gedragsverandering en communicatie Al (er)kennen en gebruiken we de kracht van non-verbale communicatie binnen NLP, voor trainer Ferdinand Aukes mogen we daar nog veel meer aandacht aan geven. In combinatie met paardencoaching bijvoorbeeld. Het grote voordeel? Het maakt lichaamstaal en het onbewuste heel snel helder….  Lees de rest van dit

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Wil jij een gratis proefles NLP volgen?

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book