Voel jij je wel eens gemanipuleerd? - InnerQi NLP opleidingen en trainingen voor persoonlijke en zakelijke groei.

Voel jij je wel eens gemanipuleerd?

‘Het zal wel aan mij liggen.’ Of ‘Ben ik gek aan het worden?’ Zijn dit gedachten die jij wel eens hebt in de relatie met een specifiek persoon? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een gaslighter. Een gaswat? Een gaslighter is iemand die probeert om zijn/haar zin te krijgen door jou aan jezelf te laten twijfelen. Deze vorm van manipulatie kan schadelijk zijn, omdat je steeds minder vertrouwt op je eigen waarneming. Hoe herken je gaslighten en wat kun je eraan doen?

Vuilniszakken

De term komt uit de film ‘Gaslight’ uit 1944 waarin een vrouw dusdanig gemanipuleerd wordt door haar man, dat ze denkt dat ze gek wordt. Zij denkt uiteindelijk dat ze hallucineert, omdat hij de gaslampen laat flikkeren. Schokkend scenario. Maar ook in een minder heftige hoedanigheid kan gaslighting voorkomen. Met name in relaties waarbij je veel op elkaar aangewezen bent – zoals met je ouders, partner en familie – omdat je hierin verlangd naar iemands goedkeuring. Dit verlangen maakt je extra vatbaar om je eigen waarneming te veranderen ter behoeve van de relatie. Zoals je partner die zegt: ben je nu alwéér vergeten om vuilniszakken te halen? Je voelt je schuldig en vraagt wat hij bedoelt. ‘Ik heb de vuilniszakken op het boodschappenlijstje gezet, omdat jij dit toch niet doet.’ Je weet zeker dat je alles op het lijstje gehaald hebt en benoemt dit. ‘Dan heb je vast niet goed gekeken.’ Conclusie: je twijfelt of de vuilniszakken écht niet op het lijstje stonden.

Onderbuikgevoel

Gaslighten hoeft niet per definitie slecht te zijn. Iedereen gebruikt wel eens een lichte vorm van manipulatie. Maar hoe herken je de ongezonde variant waarbij je zelfvertrouwen beetje bij beetje keldert? Het kan zijn dat je te maken hebt met een gevaarlijke gaslighter als veel van je uitingen ontkent of omgekeerd worden. ‘Weet je dat wel zeker?’ Daar begint het vaak mee. Als je op dit punt nog zeker bent van jezelf, wordt er ontkent. ‘Dat heb je vast gedroomd!’ Niet zeldzaam op een gemene toon. Een gaslighter kan ook systematisch misbruik maken van je gevoelige punten, door daarop in te spelen. ‘Je moet je niet altijd alles zo aantrekken’. Soms gaat dit ook zo ongemerkt dat je zelf niet eens doorhebt wat er gebeurt. Je hebt een onderbuikgevoel, maar kunt niet de vinger leggen op hetgeen je precies dwarszit. Daarom kun je er misschien lastig over praten met iemand. Wat ook regelmatig gebeurt is dat de gaslighter mensen tegen elkaar opstookt, zodat je niet meer weet wie je moet vertrouwen. Als er niemand is die je gevoel bevestigd, blijft je neerwaartse spiraal van twijfel toenemen. Dit kan in het ergste geval leiden tot emotionele en lichamelijke klachten.

Herken jij de signalen?

Als je eenmaal aan jezelf twijfelt is het lastig om rationeel te kijken naar je relatie. Herken jij onderstaande signalen? Dan kan het zijn dat je in relatie bent met een ‘gevaarlijke’ gaslighter.

  •         Je zegt vaak sorry – en weet niet altijd waarvoor
  •         Je twijfelt veel aan jezelf en je gevoel
  •         Je hebt een onderbuikgevoel over ‘iets’ dat je dwarszit
  •         Je herkent je vrolijke zelf niet meer
  •         Het voelt alsof je niets goed doet
  •         Je voelt je machteloos als je praat met de gaslighter
  •         Je vermijdt confrontaties met de gaslighter

Herken jij een aantal van deze signalen – bij jezelf óf bij een ander? En ben je benieuwd wat jij hier zelf aan kunt doen? Wij kunnen je helpen om meer rust te ervaren in de communicatie met deze persoon. Wil je weten hoe? Neem vrijblijvend contact met ons op voor individuele coaching. 
Lijkt een gratis proefles NLP jou wat? Klik hieronder voor meer informatie.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

mismatcher in je team

Hoe ga je om met een ‘mismatcher’ in je team?

Ben jij een mismatcher net als Omtzigt? Of heb je een ‘Pieter’ in je team? Er is momenteel veel ophef rondom Pieter Omtzigt. In de Tweede Kamer is het geen populaire politicus en hij wordt bepaald niet als oogappeltje van het kabinet gezien. Nee, Pieter is een echte mismatcher. Een mismatcher? Wat is dat? Het

Lees verder »

Klap jij ook wel eens dicht tijdens een gesprek?

Heb jij een vlotte babbel? Of knoop je niet zo makkelijk een gesprek aan? Hoe dan ook, het kan iedereen zo af en toe overkomen: je klapt dicht en staat met je mond vol tanden. Wat de oorzaak hier ook van is. Zo ook Pieter. Hij is accountmanager en bezoekt dagelijks klanten. Iemand die al jaren

Lees verder »
grens

Iemand gaat over mijn grens: wat nu?

Hallo, goedemorgen! Jij gaat óók over grenzen. ‘Pardon?’ Ja, we gaan allemaal over de grens van een ander zónder dit door te hebben. En ja, er wordt ook over jóuw grenzen gegaan. Dat proces begint al op jonge leeftijd. Wellicht herken je het in je omgeving. Leuk, zo’n baby’tje dat lief ligt te zijn. Je

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang 'Ben je lijder of leider' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Scroll naar top