3 tips over het ontdekken van je waarden en criteria.

Hoe ontdek je welke waarden en criteria voor jou belangrijk zijn? 

In ons leven worden waarden en criteria vaak als vanzelfsprekend beschouwd of gewoon over het hoofd gezien. We gaan ervan uit dat we weten wat belangrijk voor ons is, maar kun je negen waarden noemen die er voor jou echt toe doen? Criteria bieden een meetbare manier om beslissingen te nemen, zoals met wie je wel en niet omgaat. Maar hoe ontdekken we welke waarden en criteria echt belangrijk voor ons zijn? Hier volgen drie tips om te ontdekken welke waarden en criteria het belangrijkst zijn:

Neem tijd voor introspectie

De eerste stap bij het ontdekken van je belangrijke waarden en criteria is tijd nemen voor introspectie. Dit betekent actief nadenken over je levenservaringen, overtuigingen, doelen, emoties, motivaties, enz. om jezelf beter te begrijpen. Tijdens dit proces is het belangrijk om niet alleen stil te staan bij het huidige moment, maar ook terug te denken aan ervaringen uit het verleden die je gevormd hebben tot wie je nu bent. Het is ook nuttig jezelf vragen te stellen over wat zinvol of belangrijk voor je is in het leven; dit zal helpen duidelijkheid te scheppen over de dingen die er echt toe doen. Schrijf voor jezelf maar eens op welke aspecten voor jou echt van waarde zijn(geweest).

Identificeer patronen in je beslissingen

Een andere manier om te ontdekken welke waarden en criteria voor jou belangrijk zijn, is door te kijken naar de beslissingen die je in het verleden hebt genomen. Het identificeren van patronen in deze beslissingen kan onthullen wat het belangrijkst is bij het maken van keuzes of het stellen van prioriteiten. Denk na over welke kwaliteiten prioriteit kregen bij het nemen van bepaalde beslissingen: Was het gemak of efficiëntie? Was het comfort of het nemen van risico’s? Deze patronen kunnen je helpen je kernwaarden en criteria te identificeren die de besluitvorming in de toekomst sturen.  Denk hierbij aan materie, geluk, er toe doen, vrijheid etc.

Praat met mensen om je heen

De laatste tip voor het blootleggen van je persoonlijke waarden en criteria is praten met mensen in jou omgeving – familieleden, vrienden of collega’s – degenen die je zowel professioneel als persoonlijk het beste kennen, kunnen wellicht inzicht geven in gebieden waar zij een consistente reeks principes opmerken die jou acties of gedrag in de loop der tijd sturen. Dit kunnen onderwerpen zijn als geldbeheer, werkethiek, communicatiestijlen, enz. Door rekening te houden met hun feedback kun je verder verfijnen welke waarden/criteria tot nu toe consequent tot uiting zijn gekomen in verschillende aspecten van je leven – dit soort informatie kan ongelooflijk waardevol zijn bij het bepalen van de richting die je inslaat, maar ook met wie je om wil gaan en waarom. Wat je wel wil gaan doen en niet meer wil.

Kernwaarden

Het ontdekken van onze eigen persoonlijke set kernwaarden/criteria kan een confronterend proces zijn, maar ook een uiterst lonend proces – duidelijkheid over deze factoren stelt ons in staat beter geïnformeerde beslissingen te nemen op basis van interne normen in plaats van externe druk vanuit de samenleving of andere bronnen. Door tijd te nemen voor introspectie, patronen te identificeren binnen onze eigen besluitvormingsprocessen, en te spreken met mensen in onze omgeving, kunnen we allemaal beginnen met het blootleggen van de unieke reeks principes en idealen die het waard zijn om na te leven.

Waarden en criteria kunnen soms onbeduidend lijken, maar werken aan het blootleggen ervan kan van onschatbare waarde zijn bij het bepalen van ons pad.

Zelf aan de slag met waarden en criteria:

Ik nodig je dan ook van harte uit om hier mee aan de slag te gaan en voor jezelf een kort verslag er van te maken. Een basis oefening zou al kunnen zijn door het volgende te noteren:

  • 7 elementen waar ik blij van word
  • 7 dingen die ik niet fijn vind of zelfs vervelend
  • 7 vaardigheden die ik verder wil ontwikkelen bij mezelf.

Beschrijf dan ook de reden waarom je er blij van wordt of waarom je het vervelend vindt. Dan kom je bij je waarden uit. En bij de 7 vaardigheden vraag jezelf af wat het je oplevert. En herhaal deze vraag minimaal drie keer. Grote kans dat je dan ook bij een waarde uitkomt. In NLP noemen we dit upchunken. Op zoek naar het grotere wat nog belangrijker is dan de vaardigheid of kwaliteit zelf.

In onze opleidingen gaan we aan de slag met waarden en criteria. En hoe ze richting geven aan je leven. Zowel waar je naar toe wil en waar je bij weg wil blijven.

Wil je meer weten hoe je trouw aan je eigen waarden kunt blijven? Neem dan nu contact met me op.

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

persoonlijk leiderschap, training Leiderschap

7 tips voor het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap

7 Tips voor het Ontwikkelen van Persoonlijk Leiderschap: Word de Beste Versie van Jezelf! Ben je klaar om de beste versie van jezelf te worden? Wil je je persoonlijk leiderschap ontwikkelen en succes behalen in alle gebieden van je leven? Dan zijn deze 7 tips precies wat je nodig hebt! Persoonlijk leiderschap gaat verder dan

Lees verder »

De cirkel van invloed: Hoe je effectiever kunt leven en werken

De Cirkel van Invloed: Hoe Je Effectiever Kunt Leven en Werken De gedachte dat we overal controle over moeten hebben en alles goed moeten doen geeft ons constant een bepaalde druk en is het gemakkelijk om je verloren te voelen. We worden geconfronteerd met talloze problemen en uitdagingen, zowel persoonlijk als professioneel. Dit kan leiden

Lees verder »
ben jij een controlfreak, beheerst anderen, in control willen zijn.

Ben jij een controlfreak? 7 tips om los te laten

Ben jij een controlfreak?  7 tips om los te laten. Als je een controlfreak bent kan het best zo zijn dat je regelmatig op je teentjes loopt. En de grens van je kunnen is bereikt. Althans dat denk je. Een control freak zorgt er namelijk voor dat alles geregeld is en aan alles is gedacht.

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book