Authentiek presenteren: 3 tips van ervaren sprekers

Authentiek presenteren: 3 tips van ervaren sprekers

Jezelf presenteren: voor de één een heerlijke manier om een breed publiek aan te spreken. De ander krijgt het al benauwd van het idee en moet er net aan denken. Toch kan iedereen goed leren presenteren en spreken. Het is daarbij vooral belangrijk om authentiek te zijn en te blijven. Bijvoorbeeld dankzij een goede voorbereiding, net als met een paar andere handige tips van ervaren sprekers.

Jezelf presenteren lukt steeds beter als je meer ervaring opdoet. Om daar ook de eerste keer goed mee uit de voeten te kunnen zetten we een paar handige tips voor je op een rij:

  • Een beetje nonchalance helpt te ontspannen
  • Spreek trager dan je gewend bent
  • Zorg voor een goede voorbereiding

Een beetje nonchalance helpt te ontspannen

Ten eerste, een beetje nonchalance kan over het algemeen geen kwaad. Laat het lijken alsof je de speech uit je mouw schud. Terwijl je die uiteraard goed hebt voorbereid. Het oogt meer ontspannen. Twijfel niet over een specifieke woordkeuze, om meer zelf vertrouwen uit te spreken. Je publiek heeft liever dat je een verkeerd woord kiest en je daar even rustig op terugkomt dat je gespannen oogt om geen missers te maken.

Tip: een beetje nonchalance is goed, mits je niet onvoorbereid bent. Laat het vooral lijken alsof je de speech ter plekke opbouwt of zelfs verzint.

jezelf presenteren

Spreek trager dan je gewend bent

Eén-op-één hebben we de neiging om behoorlijk snel te praten. Dat is geen enkel probleem, omdat we elkaar aankijken en goed kunnen volgen waar we het over hebben. Voor een groep is dat lastiger. Wil jij jezelf presenteren en ervoor zorgen dat je publiek hoort én verwerkt wat je vertelt? Spreek dan trager dan je gewend bent.

Tip: hoe traag? Zo langzaam dat je het zelf net onnatuurlijk vindt. En met meer stiltes, als je overstapt naar een nieuw onderwerp.

Zorg voor een goede voorbereiding

Een beetje nonchalance uitstralen is prima, mits je ondertussen wel goed voorbereid bent. Zowel inhoudelijk als technisch. Bekijk de zaal alvast een keer, net als de specifieke omstandigheden. Zorg ervoor dat je de USB-stick test, net als de beamer of andere apparatuur.

En kijk alvast rond naar de grootte van de locatie, net als de ideale opstelling voor je publiek. Ervaren sprekers denken samen met de locatie mee over de juiste opstelling, zodat je jezelf op een goede manier kunt presenteren en je er de aandacht goed bij kunt houden.

Leren authentiek presenteren

Enthousiast om jezelf te presenteren, maar vind je het lastig om die stap te zetten? Met onze cursus authentiek presenteren helpen we je graag op weg. We zorgen er met handige tips en voorbeelden van andere sprekers voor dat je hier snel beter in wordt. En niet in de laatste plaats door daar ook meteen zelf mee te oefenen. Meer weten? Neem contact met ons op.

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

assertiever, me zien staan.

Hoe zorg ik ervoor dat mensen me zien staan?

Hoe zorg ik er voor dat mensen me zien staan? Voel je te weinig erkenning in je werk door je leidinggevende, je collega’s of medewerkers? Een voortdurende behoefte om door ‘je baas’ of collega’s ‘gezien’ te worden kan er juist voor zorgen dat het tegendeel gebeurt! Er is een krachtige manier om dit patroon te

Lees verder »
weerbaarheid, angst

5 essentiële stappen om je weerbaarheid te vergroten

Jouw weerbaarheid vergroten? Veerkracht betekent niet dat je een doetje bent, maar dat je op een gezonde manier voor jezelf opkomt en je eigen behoeften begrijpt. Het gaat erom dat je het vertrouwen hebt om je duidelijk uit te drukken en ervoor te zorgen dat je rechten worden gerespecteerd. Stressfactoren In onze huidige wereld is

Lees verder »
https://innerqi.nl/wat-is-non-verbale-communicatie-en-hoe-kun-je-dit-toepassen-als-leidinggevende

Hoe je als leider non-verbale communicatie toepast

Non-verbale communicatie, zoals gebaren, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal, is een belangrijk onderdeel van effectief leidinggeven. Door non-verbale communicatie te gebruiken kunnen managers en leidinggevenden hun boodschap duidelijker overbrengen, de atmosfeer verbeteren en beter contact maken met hun teamleden. In dit artikel lees je tips voor het toepassen van non-verbale communicatie als leidinggevende. Communiceren doen we altijd.

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang '7 tips voor krachtig leiderschap' in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book