Ben jij een controlfreak? 7 tips om los te laten.
Als je een controlfreak bent kan het best zo zijn dat je regelmatig op je teentjes loopt. En de grens van je kunnen is bereikt. Althans dat denk je. Een control freak zorgt er namelijk voor dat alles geregeld is en aan alles is gedacht. Maar ja het vervelende is dat het leven (je werk, je partner of misschien zelfs je kinderen of de school van hun) iedere keer weer met nieuwe onverwachte verrassingen komt.
Voor jou als controlfreak is dat natuurlijk lastig. Hoe zorg je er nu voor dat je meer kunt loslaten?
Als controlfreak denk je dat jij alles het beste begrijpt en daardoor alles moet beheersen en controleren.
In mijn training deed Karel mee. Karel is directeur/eigenaar van een bedrijf dat machines bouwt. Hij verkoopt grote machines voor over de hele wereld. Met zijn 90 medewerkers heeft hij naar eigen zeggen een goede band voor zover dat mogelijk is. Echter heeft hij bij diverse medewerkers wel zijn bedenkingen van hun kunnen. En daar zijn ook een aantal leidinggevenden bij. Het gevaar is zelfs dat je angst creëert bij je medewerkers.
Controleren als een controlfreak
Karel denkt dat hij deze mensen continu moet controleren. En als ze niet doen wat hij zegt of als ze iets hebben afgesproken verwacht hij dat dit onmiddellijk gebeurt. Echter zoal jij en ik wel weten, zijn er altijd wel andere taken die ook op je bord liggen en ook af moeten. Karel raakt dan zo geïrriteerd dat hij het dan zelf maar doet. Van binnen kookt hij, maar van buiten laat hij dat meestal niet merken. Oftewel, Karel is een echte binnenvetter. Hij vertelde mij dat hij hier dan ook behoorlijk last van heeft en dat zijn vader al uit het werk is vanwege meerdere hartaanvallen. En hij vertelde daarbij dat stress en spanning daar de oorzaak van waren. Karel zei; “dat lot staat mij ook te wachten als ik zo doorga.”
Vertrouwen opbouwen
Ik vertelde hem dat dit nodig is en hij wat meer vertrouwen in zijn mensen zou moeten hebben. Tijdens de training bleek al snel dat Karel eigenlijk hele slechte instructies geeft. Met één a twee woorden dacht hij dat de ander hem al zou begrijpen. Hij kreeg tijdens een opdracht van mij instructie om iemand anders een opdracht te geven. Deze man dacht ook dat hij het begreep, maar deed totaal iets anders. En uiteindelijk vroeg hij aan Karel wat nu precies de bedoeling was. Waarop Karel slechts enkele zinnen gaf waardoor het nog steeds onduidelijk was voor de ander.
Zo ben ik nu eenmaal
Karel dacht dat hij duidelijk was maar de controlfreak in hem, wou het alweer allemaal zelf doen. En hij ergerde zich ter plekke maar zei ook, “zo reageren mijn medewerkers nu ook altijd”. “Maar ja, dit is nu eenmaal zoals ik ben. En wat in het beestje zit, is er ook niet meer uit te halen”. Waarop ik antwoorde? Dus dan hoeven je medewerkers ook niet te veranderen want zo zijn nu eenmaal.”
Dat vond hij niet leuk te horen. “Dus ik moet veranderen?” “Moet niet maar mag.” Zei ik. “Je bent hier toch op een training om iets te leren?” vroeg ik. “Ja dat is waar” Dus ik leerde hem de juiste vragen te stellen. Open vragen die ervoor zorgden dat de ander ging nadenken over zijn mogelijkheden en hoe hij deze zou aanpakken.
Als snel zag Karel het effect van de juiste vragen te stellen. Tijdens onze trainingen leer ik mensen bewust te worden van het vragen stellen. Dat dit eigenlijk heel relaxed werkt en je daardoor de controlfreak in jezelf los kan laten.
Wordt een controlfreak in vragen stellen
Nou ja, een echte controlfreak zal dan helemaal opgaan in het vragen stellen zodat hij precies in de gaten kan houden hoe de ander zijn taken gaat uitvoeren. Maar de controlfreak zelf kan achteroverleunen en nadenken over welke vraag hij nu weer kan stellen.
Controlfreaks zijn over het algemeen bang voor:
- De macht te verliezen
- Onverwachte problemen
- Dat het anders gebeurt dan ze gepland hebben
- Dat er niet gebeurt wat ze willen
- Dat ze een te kort aan tijd hebben
- Dat het verkeerd gaat
Naast dat ze bang zijn zit er ook een kwaliteit in het behouden van controle:
- Resultaatgericht
- Maken af waar ze aan beginnen
- Snel in handelingen
- Komen afspraken na
- Werken hard
7 tips voor een controlfreak
- Wees bewust wat binnen je eigen vermogen ligt
- Geef anderen de kans om het op hun eigen manier te doen
- Communiceer geduldig en uitgebreid zodat de ander echt weet wat je bedoelt
- Spreek duidelijke kaders af
- Erken je ongeduld en je neiging tot controle en spreek dit uit.
- Neem tijd voor jezelf en creëer rust in je hoofd
- Manage tijd en wees reëel in wat echt mogelijk is. Dus ook wat je collega’s/medewerkers aan kunnen.
- Stel de juiste open vragen. Met name wat en hoe vragen. Let op! Geen waarom vragen deze sturen de ander naar hun verdedigingsmechanisme.
Wil je meer weten over hoe de technieken uit NLP je hierbij van dienst kunnen zijn? Maak geheel vrijblijvend een afspraak.