Heb jij ook Bokito’s in je team?

Je kent ze wel; Bokito’s die zichzelf op de borst kloppen hoe goed ze zijn en beweren dat hun manier de beste is. Er is geen spelt tussen te krijgen.

Bokito’s in de jeugdzorg zijn verre van ideaal. Ze werken als eilandjes en communiceren alleen door in je oor te tetteren hoe geweldig werk ze hebben geleverd. Maar echt overdragen en overleggen is er niet bij. Eenrichtingsverkeer kun je wel zeggen. Met als vervolg dat er grote misstanden ontstaan in je team.

Collega’s voelen zich vaak onveilig en kruipen het liefst weg in een hoekje. Er wordt niet naar hen geluisterd. Terwijl de jongeren die aan hun overgeleverd zijn deze hulp écht nodig hebben. Hierdoor krijgen zij niet de juiste begeleiding. Ze raken vaak nog verder in het afvoerputje verzeild.

Samenwerken in je team zoals spreeuwen doen

Als je team, net als een zwerm spreeuwen zou samenwerken zou dat toch fantastisch zijn.  Waar je niet weet wie de leiding heeft maar iedereen in het team op hetzelfde moment de juiste kant op vliegt en dezelfde koers aanhoudt. Stel je eens voor hoe dat zou zijn. Dat zou voor de harmonie in je team geweldig zijn, toch?!

Bokito gedrag zie je in veel organisaties terug; daar zijn deze vier de oorzaken van:

  • Er is een fusie geweest waardoor medewerkers het gevoel krijgen dat ze hun territorium moeten verdedigen.
  • De angst dat eigen functioneren niet aan de criteria van de ander voldoet.
  • Het verbloemen van eigen onzekerheden.
  • De controle willen houden.

Communicatietechnieken voor je team

Vanwege gebrek aan communicatietechnieken ontstaat er disharmonie en wantrouwen.
De dominante Bokito’s in een team missen in dit geval letterlijk een aantal essentiële technieken om zich optimaal af te stemmen op de desbetreffende gesprekspartner.

Deze technieken komen terug in NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). En komen ook uitgebreid aan bod in onze eigen NLP trainingen. Je vindt meer informatie over onze teamtrainingen op deze pagina.

Een team heeft een gevoel van eenheid en wederzijds begrip nodig. Ze moeten hun oortjes, net zoals paarden dat kunnen, specifiek op de ander richten. Het is tijd om afscheid te nemen van het Bokito gedrag.

In dit geval werken we met paarden. Dit doen we omdat we dan niet op het niveau van Bokito’s werken, maar op het niveau van het onderbewuste. Paarden spiegelen en brengen je met het onderbewuste in contact. Dit brengt de manier waarop je op dit moment binnen een team communiceert, duidelijk in beeld. Het is een bevrijding om dit met je team te ervaren. We trainen je meteen om jezelf op een andere manier te manifesteren.

Je krijgt van ons de tools om dit voor jezelf te creëren. Je gaat als team anders samenwerken. Waardoor je uiteindelijk samen dezelfde kant uit vliegt. Wil jij ook dat je als team dezelfde kant uit vliegt? Ongeacht of dit een zorg of commercieel team is. Zet dan de eerste stap en download onze gratis e-boek over effectief communiceren.

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

liever assertiever

Ben jij liever assertiever? 7 praktische tips

Word je liever assertiever? Zijn andere mensen assertiever dan dat jij bent? Vraag jij je weleens af, hoe word ik assertiever? En is assertiviteit aan te leren? Zomaar een aantal vragen die jij wellicht hebt over assertiviteit. En om maar met het goede nieuws te beginnen: jij kunt ook assertiever worden, ondanks dat je misschien

Lees verder »
Chinese boer en herkaderen

Chinese boer en het relativeren van ieder probleem

Een Chinese boer had twee prachtige paarden waar hij goed voor zorgde en waar hij veel van hield. De paarden leverden hem geld op doordat hij ze werk liet doen voor anderen. Op die manier voorzag hij in zijn levensonderhoud en in dat van zijn familie. Op een dag liepen zijn paarden weg. Zomaar verdwenen.

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Scroll naar top

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book