Nee zeggen is Ja voor jezelf

Nee zeggen

Nee zeggen is voor veel mensen erg moeilijk. Heb je ook het idee dat als je nee zegt, de ander dan teleurgesteld is? Dat hij of zij jou minder leuk of aardig zal vinden?

Een begrijpelijke reactie. Je ziet het gezicht van die ander op dat moment immers veranderen van hoopvol in teleurgesteld. Je ziet een mismoedig gezicht. Het hoofd gaat een beetje voorover, de mond gaat hangen, misschien gaat de onderlip zelfs trillen en je ziet mogelijk een traan.

En dan moet je voet bij stuk houden?
Toch weer nee zeggen?

nee zeggen

Je lijf gaat zelfs protesteren. Je voelt het verdriet van de ander. De pijn van afwijzing die je zelf ook maar al te goed kent. Waarschijnlijk heb je het gevoel dat je de ander kwetst of ben je zelfs bang dat de ander boos op je wordt. Of je vindt dat je een goede reden moet hebben om nee te zeggen.

Herkenbaar?

Het zijn allemaal gedachtes in je hoofd die jou ervan weerhouden om nee te zeggen. Maar als je het niet doet, doe jij jezelf tekort.

Maar: zijn deze gedachtes reëel?

Nee, absoluut niet.

Het nee zeggen betrekken we veel te veel op onszelf. De angst om afgewezen te worden is een veel voorkomend motief. En afgewezen worden wil geen enkel mens. Toch overkomt het iedereen en is het gezond.

Want het is zelfs andersom. Nee zeggen levert je iets op. Als je nee zegt, creëer je juist respect bij de ander. Respect dat je voor jezelf durft op te komen. Dat je je grenzen bewaakt. Of dat je heel goed kunt plannen. Dat je prioriteiten stelt. Of je afspraken wilt nakomen. Grenzen aangeven is dus essentieel en belangrijk voor een goede verstandhouding.

Nee zeggen creëert duidelijkheid

Niemand vindt het leuk om jouw nee te horen. Anders hadden ze je niet gevraagd. Maar in de meeste gevallen begrijpen mensen het wel. Want ook jij hebt meer aan je hoofd dan alleen de sores van die persoon. Je hebt de kracht om de situatie goed in te schatten.

Dus bekijk het voortaan eens van de andere kant. Nee zeggen tegen een ander, is een ja tegen jezelf. Daarom is het belangrijk om nee te zeggen. Wil jij leren nee te zeggen? De NLP Practitioner biedt je handige handvatten om nee te leren zeggen, trouw te worden aan jezelf en zelfrespect te krijgen.

Of ben jij juist meester in het bewaken van jouw grenzen? Vertel ons hoe jij dat doet, wie weet kun je andere lezers ermee inspireren! 

Auteur

Ferdinand Aukes

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

grens

Iemand gaat over mijn grens: wat nu?

Hallo, goedemorgen! Jij gaat óók over grenzen. ‘Pardon?’ Ja, we gaan allemaal over de grens van een ander zónder dit door te hebben. En ja, er wordt ook over jóuw grenzen gegaan. Dat proces begint al op jonge leeftijd. Wellicht herken je het in je omgeving. Leuk, zo’n baby’tje dat lief ligt te zijn. Je

Lees verder »
conflicthantering

Jouw communicatie verbeteren de kracht van non-verbaal

Jouw communicatie verbeteren en benieuwd waar je kunt beginnen? Vergeet spreken en luisteren, richt je in plaats daarvan eerst eens op je non-verbale communicatie. Je houding, je uitstraling. Die elementen van communicatie zorgen voor een essentiële eerste indruk. Nog voordat je iets kunt zeggen straal je met je non-verbale communicatie uit hoe jij je voelt.

Lees verder »
cursus gelaatkunde

Kijk door maskers heen: volg een cursus gelaatkunde.

Kijk door maskers heen: volg een cursus gelaatkunde Communicatie: de beste smeerolie op de werkvloer en in persoonlijke relaties. Door open met anderen te communiceren ontdekken we wat ze belangrijk vinden, waar ze mee zitten of last van hebben en wat ze willen bereiken. Moeite om goed te communiceren met anderen of heb je het

Lees verder »

Reageer

2 gedachten over “Nee zeggen is Ja voor jezelf”

    1. Hallo Tresia,
      We hebben niet specifiek een workshop die alleen hierover gaat. Wel hebben we de ééndaagse NLP in een dag die we momenteel voor slechts €49,- aanbieden. Als vervolg daarop kun je aan de Meesterschap in communicatie meedoen.

      Mocht je meer willen weten dan kun je contact met ons opnemen.
      Hartelijke groet,
      Ferdinand Aukes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Wil jij een gratis proefles NLP volgen?

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book