Worden jouw emoties je soms teveel?

Lisa barste in huilen uit. Ze had last van haar emoties. Welke emoties precies kon ze mij niet vertellen. Maar ik moest maar wat zeggen of de tranen rolden over haar wangen. Dit gebeurde dagelijks in allerlei situaties. Het functioneren op het werk ging stroef. Lisa voelde dat ze aan alle kanten geblokkeerd werd in haar functioneren. Ze werd niet meer positief geprikkeld. Haar inspiratie was verdwenen en het plezier in haar werk ook.

Het effect van deze emoties was dat ze niet meer goed kon samenwerken. Door de blokkade voelde ze weerstand bij haar teamleden. Resultaten bleven uit en de spanningen liepen soms hoog op. Een teamlid als Lisa kost het bedrijf natuurlijk ook veel energie en geld.

Emoties reguleren

Als Lisa haar emoties kan reguleren zal dat haar veel rust op leveren. Zodra ze dit kan hoeft ze namelijk niet meer primair op haar omgeving te reageren. Er zal, zowel voor haar en de omgeving waar Lisa in verkeert, meer balans en rust ontstaan. Ze zal haar emoties weer de baas worden!

En natuurlijk, we zitten soms allemaal in de situatie dat het ons even teveel wordt. Dat niet alleen werk het probleem is maar dat er ook thuis allerlei spanningen zijn. Dit neem je automatisch mee naar je werk. 

Ook voor Lisa speelde er veel in haar privé situatie. Er heerste veel spanning in haar eigen gezin en ze had de zorgen voor haar ouders. En dan nog de verwachtingen vanuit haar fulltime baan. Een opstapeling van allerlei factoren. Ik begreep heel goed dat de emoties de overhand hebben in zo’n situatie. Je zou kunnen spreken van een burn-out in deze situatie. Ziek melden? Dit stond niet in het ‘woordenboek’ van Lisa. Er moest een andere oplossing zijn. En die was er gelukkig ook!

Praten over je emoties

Door Lisa over haar situatie te laten praten tijdens de individuele coaching, uiting te geven aan haar emoties en diverse interventie technieken vanuit het Neuro Linguïstisch Programmeren toe te passen, kon ze weer controle krijgen over haar emoties. Ze gaf op een bepaald moment het signaal dat ze niet meer blokkeerde. Er ontstond begrip voor de situatie. Lisa voelde zich lichter en meer in balans. Ze kreeg haar energie langzaam weer terug. 

Focus op hoe je iets wil en niet blijven hangen in de pijn

Naast het praten en het oplossen met een aantal interventietechnieken zijn we ook gaan kijken hoe Lisa het anders wil gaan aanpakken. Want blijven hangen in de pijn en verdriet gaat haar in de toekomst niet helpen.

Dus vandaar een stappenplan ontwikkelt en gekeken wat ze nodig heeft om haar huidige situatie te verbeteren zodat ze haar toekomst beter kan vormgeven. Met behulp van het outcome model haar hindernissen en onzekerheden in kaart gebracht en we hebben al haar hulpbronnen in kaart gebracht. Hierbij moet je denken aan kwaliteiten, vaardigheden en competenties. Maar ook kijken we naar de natuurlijke houding van iemand zoals het kunnen opwekken van sympathie bij anderen e.d.

Met dit als startpunt kon Lisa aan de slag met wat haar zoal dwarszat en kon dit benoemen naar haar omgeving. Hierdoor kregen ze op het werk als thuis meer begrip voor de situatie.

De kwetsbaarheid die ze daardoor toonde kwam op haar collega’s juist heel sterk over. Dit had ze niet verwacht. Het resultaat was dat collega’s meer begrip toonden en haar op bepaalde onderdelen ontzagen maar haar ook andere taken gaven die ze juist leuk vond.

Wil jij weten hoe je beter kunt omgaan met je emoties en gevoelens? Meld je dan vrijblijvend aan voor een NLP informatie avond. Tijdens deze bijeenkomst vertel ik je wat je kunt leren in onze opleiding.

Ik ontmoet je graag.

Hartelijke groet,

Ferdinand Aukes

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

Situationeel leiderschap

Leidinggeven met precisie: Ontdek de geheimen van situationeel leiderschap en verbeter de teamprestaties”. Wil jij je leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau tillen? Wil je de teamprestaties verbeteren en meer succes boeken? Zoek dan niet verder! In dit dynamische en inzichtelijke artikel duiken we in de wereld van situationeel leiderschap en onthullen we de geheimen van

Lees verder »

Artikel INZICHT – Paarden inzetten in gedragsverandering en communicatie

Artikel INZICHT: Paarden inzetten in gedragsverandering en communicatie Al (er)kennen en gebruiken we de kracht van non-verbale communicatie binnen NLP, voor trainer Ferdinand Aukes mogen we daar nog veel meer aandacht aan geven. In combinatie met paardencoaching bijvoorbeeld. Het grote voordeel? Het maakt lichaamstaal en het onbewuste heel snel helder….  Lees de rest van dit

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Wil jij een gratis proefles NLP volgen?

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book