Leiderschap: Hoe je leiderschap leert van een paard
Een training persoonlijk Leiderschap met behulp van het Spiegelen met Paarden in het Brabantse Esch is mij nog jarenlang bij gebleven. Het was voor mij een bron van inspiratie, van hoe je als coach menselijk gedrag kunt veranderen. Voor de directeur wiens gedragsverandering ik in deze blog behandel, was het een eye-opener. Hij leerde hoe hij zijn ego moest laten vallen. Hoe hij dat leerde was interessant. Geen mens kon het hem leren, maar een paard wel!
Voor mij persoonlijk was het destijds een bevestiging dat dit werk als coach mij paste als een soepel maatpak. Ik voelde me ontzettend krachtig, zat enorm in mijn flow en het was alsof het vanzelf ging. Moeiteloos zal ik maar zeggen. En vanuit dat gemak heb ik toen ook besloten om me op dit werk te gaan richten. Dat werd me nu echt duidelijk. Heerlijk. Dit was mijn manier om leiderschap te tonen in mijn situatie.
Ik moest die dag plotseling iemand vervangen als co-trainer bij een training persoonlijk Leiderschap met behulp van het Spiegelen met Paarden. Nu had ik al wel een achtergrond als NLP-coach en gelukkig had ik uit mijn verleden de nodige ervaring met paarden omdat ik ben opgegroeid op een boerderij op het Friese platteland. Dat kon ik mooi gebruiken in combinatie met de coaching.
De directeur en zijn gedrag
In de groep die ik onder mijn hoede kreeg zat de directeur van een team en een aantal van zijn managers. Iedere deelnemer kreeg een opdracht die in samenwerking met een paard moest worden uitgevoerd. Dit kon zijn van eenvoudig contact maken tot het wegsturen van een paard tot zelfs het paard een rondje laten rennen.
Om meteen maar met de directeur in huis te vallen: Hij had als persoonlijk leerdoel opgeschreven meer empathie voor minder bedeelden en voor de lagere klasse te willen ontwikkelen. Toen ik hem daarnaar vroeg zei hij dat dit voor hem belangrijk was omdat hij ook graag naast zijn werk van maatschappelijke betekenis wilde zijn.
Hij kreeg een paard in de cirkel die van nature nog onzeker was en nogal bang aangelegd. Hij kreeg de opdracht mee het paard hem te laten volgen. Nu was deze directeur van het type succesvol, snel en enigszins dominant. Wat overigens prima eigenschappen zijn om een bedrijf tot een succes te brengen. Meestal.
Echter, iemand met deze karaktereigenschappen heeft van nature al een zelfverzekerde houding en een eigen stijl van leiderschap. Op een paard of een mens die onzeker is van nature kan dit vluchtgedrag veroorzaken. Hij stapte daarom op zijn eigen wijze zelfverzekerd de ring in. En inderdaad, het paard ging acuut op de loop en sprintte er vandoor.
“Deze zou ik als persoon nooit aannemen in mijn bedrijf”
Zijn eerste opmerking was “Deze zou ik als persoon nooit aannemen in mijn bedrijf”. “Nee, dat klopt” zei ik. “Dit is het type wat onzeker is, misschien wel in een flatje 7 hoog woont en een uitkering geniet.” “Daar heb ik inderdaad niets mee” zei hij. Maar deze persoon behoort toch tot de doelgroep waar je meer empathie voor wilde gaan ontwikkelen? “Ja, dat vindt mijn vrouw belangrijk”, zei hij. “Oh, jij niet?” antwoordde ik.
“Ja, ik wil het ook”, antwoordde de directeur. “Maar dit beest is zó onzeker. Ik heb nog niets gedaan en hij vliegt al weg.” “Klopt”, zei ik. “Dit is het type wat ontzettend onzeker is en bij krachtige types zoals jij op de vlucht slaat.” “Ja, maar wat kan ik daar dan aan doen?” vroeg hij. “Goeie vraag” zei ik. “Wellicht moet je het je teamleden vragen. Misschien hebben zij suggesties.”
Dit vonden de managers natuurlijk mooi en de eerste reacties kwamen al snel. “Laat je ego vallen”, werd er gezegd. Ja leuk, prima, uitstekend zelfs, maar hoe doe je dat? Hij wist het niet en het paard bleef onbenaderbaar en bij hem uit de buurt. Het bleef maar rondjes om hem heen rennen. Je ego laten vallen moeilijk te begrijpen voor velen, omdat het niet iets tastbaars is. Hij vroeg zich werkelijk af wat hij hiervoor moest doen. Terwijl de directeur in de ring stilstond en er druk over aan het nadenken was, bleef het paard maar rennen en rennen.
Hoe leer je dat eigenlijk, je ego laten vallen?
De directeur wist echt niet wat hij anders moest doen. Ken je dat gevoel? Iedereen heeft zoiets wel eens ervaren. En hij vroeg al een beetje geïrriteerd: “Hoe moet dat dan? Ik weet het echt niet.” Zijn zelfverzekerde houding sloeg om in onzekerheid en twijfel. Zijn fysieke houding werd anders, van aanvankelijk stevig op beide benen staan tot uiteindelijk een houding met hangende schouders. En toen gebeurde het…
Het paard had in de gaten dat de houding van de directeur was veranderd en stopte met rennen. En vanuit een rustige, voorzichtige pas kwam het dier recht op de directeur af en stompte met zijn grote paardenneus vriendelijk tegen de buik van de man.
Echt leiderschap vanuit “egoloosheid”
Toen was de persoon in kwestie letterlijk en figuurlijk “geraakt”. Zijn kwetsbaarheid maakte dat hij benaderbaar werd voor het onzekere paard. “Dit is wat egoloos zijn is”, zei ik. Het paard kan je dan benaderen zonder dat het bang hoeft te zijn. Zonder angst om opgegeten te worden. Want zoals het paard op hem reageerde, zo reageren onzekere mensen in zijn omgeving ook op hem.
Nu lukte het de directeur om contact te maken met een onzeker paard en was het een mooie eye-opener naar contact maken met onzekere mensen. Vervolgens is het de kunst om in gesprek te gaan en in gesprek te blijven, maar dat is een volgende fase. De eerste stap is gezet dankzij jezelf ’egoloos’ maken, kwetsbaar op te stellen. Als die eerste stap niet wordt gezet of niet lukt, zullen de vervolgstappen ook zeker niet lukken.
Wees je bewust van het
effect van jouw gedrag en jouw leiderschap
Wees je er daarom altijd bewust van welk effect jouw houding heeft op de mensen om je heen, je medewerkers of collega’s. Ook zij kunnen bang zijn om door jou “opgegeten” te worden, emotioneel gekwetst te worden of aangevallen te worden. Hierdoor ontstaat het vluchtgedrag. Vluchtgedrag is iets wat je zeker in een sterk team niet kunt gebruiken. Daarin moeten mensen optimaal samenwerken en elkaar feilloos aanvoelen en bij elke koerswijziging op hetzelfde moment mee te draaien als een zwerm vogels in de lucht.
Deze directeur begreep de essentie van de sessie. Zijn actieve aanwezige houding heeft hem in eerste instantie succes gebracht met zijn bedrijf, maar dat wil niet zeggen dat zoiets in alle situaties succes brengt. In bepaalde situaties zul je moeten kijken of aanvoelen of je houding nog steeds het gewenste succes brengt. Als je empathie wilt leren ontwikkelen voor minder bedeelden of mensen die minder succesvol in het leven zijn, zul je je houding en je communicatie aan moeten passen aan die desbetreffende persoon! Dat is echt leiderschap tonen.
Deze ervaring veranderde de directeur en het veranderde ook mij. Het veranderde zelfs mijn leven. Ik durfde eindelijk de stap te zetten om volledig voor mijn passie te gaan. Want wat ging dit coachen van teams en managers via spiegelen met paarden goed! Ik voelde dat ik eindelijk na zoveel jaren van zoeken mijn werkelijke passie had gevonden. Dit voelde goed, vertrouwd, logisch, hier wist ik precies wat ik op welk moment moest doen en moest zeggen, paste ik naadloos in elke situatie.
Deze training persoonlijk leiderschap destijds in het Brabantse Esch heeft mij zoveel inzichten gegeven. Graag wil ik nog meer inzichten, waar jij ook wat mee kan, via blogs met jullie delen. Zo was er onder andere een persoon die meer vanuit coachend leiderschap wilde gaan werken. Wat er met hem gebeurde en hoe hij dat voor elkaar kreeg? Dat lees je in een volgend blog. Graag tot dan!
7 Tips voor leiderschap:
- Wees je bewust van je lichaamshouding
- Pas je communicatiestijl aan, aan de ander
- Wees bewust van het effect van jou gedrag
- Durf jezelf kwetsbaar op te stellen
- Wees open in ieder gesprek wat je leidt
- Ben duidelijk, ook in nee zeggen
- Vraag om feedback van de mensen om je heen
Reactie:
Welk inzicht geeft het jou? Of welke inzichten heb jij onlangs gekregen?
3 gedachten over “Leiderschap: Hoe een mens leert van een paard”
Boeiend verhaal en opnieuw de eye-opener dat: je kwetsbaar opstellen, je toegankelijker maakt voor een ander. Mooi dus.
Ontzettend mooi verhaal ….altijd weer bijzonder hoe deze edele dieren dit soort zaken onderstrepen!!! Vind het verhaal ook mooi neergezet ..herken mezelf hier enorm in …mede doordat ik vanuit nlp coaching na een ervaring met het paard als spiegel ….ook bijzondere inzichten kreeg ..en ook het paard als co coach ben gaan inzetten ….en dit stuk mij enorm inspireert ! Bedankt
Graag gedaan Monique. Het is inderdaad heel bijzonder. Mooi dat je ook de combi paarden en NLP maakt. Een prachtige combinatie.