Pas op voor het oneerlijk-druk-syndroom: neem niet teveel hooi op je vork

Het ‘oneerlijk-druk-syndroom’, ken je dat? Het risico dat je ermee te maken hebt is groter dan je denkt. Vooral als jij degene bent die graag dingen oppakt, om ze voor anderen in orde te maken. Want jij weet van aanpakken, jij zorgt ervoor dat je daden toont in plaats van dat je met woorden spreekt.

Het is een goede eigenschap, waar anderen helaas ook gebruik van kunnen maken. Of misbruik. En waarom het de moeite waard is om een cursus NLP Practitioner te volgen. Om je beter bewust te worden van je eigen gedrag. En tot welke effecten dat leidt.

Het heeft te maken met de neiging van anderen om hun werk uit te besteden aan iemand die het al druk heeft. Goede managers weten dat de drukke persoon er waarschijnlijk in slaagt om het werk op tijd af te krijgen. Ondanks de drukke agenda, want het is een ‘doener’. Dat is een prettig idee, maar niet als jij die doener bent en je daardoor keer op keer teveel hooi op je vork neemt. Dan is het verstandig om met de cursus NLP Practitioner nieuwe inzichten op te doen en onder dit vervelende syndroom uit te komen.

De bezige bij: een blije rol

Het voelt voor veel mensen prettig om een bezige bij te zijn. Ze zijn druk met taken die ze moeten uitvoeren, door de handschoen op te pakken, die aan te trekken en er mee aan de slag te gaan. Op zich een goed idee. Door bezig te zijn voel je jezelf waardevol.

Houd er echter rekening mee dat er een grens zit aan dit gevoel van waardevol zijn. Op het moment dat we teveel hooi op onze vork nemen ontstaat het risico dat we onszelf voorbij lopen. Doordat we niet goed door hebben wanneer het genoeg is geweest. We krijgen dan last van het oneerlijk-druk-syndroom, omdat anderen weten dat ze bij ons terecht kunnen als er iets moet gebeuren.

Dat is een gevaarlijk moment, zoals je tijdens een cursus NLP Practitioner kunt leren. Je word je dan bewust van het werk dat je voor anderen doet. En de reden waarom je dit doet. Het is geen probleem om af en toe iets voor een ander op te knappen. Mits dat niet gebeurt omdat anderen van jou weten dat jij het aanpakt, als ze zelf hun werk laten liggen.

Vraag het een druk persoon

Managers leren hun taken te delegeren aan anderen die druk zijn. Of die aangeven het druk te hebben. Zij weten van hen namelijk dat zij erin slagen om hun taken af te krijgen, anders hadden anderen geen taken aan hen uitbesteed. Het is een lichtend voorbeeld van sociaal bewijs. De psychologie zorgt ervoor dat we het idee hebben dat iemand goed werk levert, als anderen hem of haar ook vragen iets voor ze te doen. Een drukke werknemer is daarmee een beter ‘slachtoffer’ dan iemand die niets te doen heeft, om iets op tijd af te krijgen.

Andersom kan dat voor jou als bezige bij betekenen dat je keer op keer meer hooi op je vork moet nemen. Om een paar extra taken op je te nemen, die je er ook nog wel bij denkt te kunnen hebben. Je loopt dan het risico om slachtoffer te worden van het oneerlijk-druk-syndroom. Jij hebt het al druk, maar krijgt er taken bij. Terwijl er anderen zijn die veel minder te doen hebben, maar de taken niet opgelegd krijgen.

opleiding NLP Practitioner

Afremmen en minder hooi op je vork

Zodra je merkt dat je op je tenen begint te lopen is het verstandig om aan de bel te trekken. Er komt steeds meer hooi bij op je vork, omdat je er niet in slaagt een grens te trekken en ‘nee’ te zeggen. Dat gaat een tijdje goed, maar na verloop van tijd is het risico groot dat dit je op gaat breken. Tot je onder de druk bezwijkt. Het is dan onder andere het oneerlijk-druk-syndroom dat er toe leidt dat je het niet meer kunt verwerken en je met problemen te maken krijgt.

Je kunt je daar tegen wapenen door meer inzicht te krijgen in je eigen doen en laten. Voor een beter beeld van wat je doet als anderen je iets vragen. En een beter beeld van de rol die jij speelt in vergelijking tot anderen. Ben jij degene die zaken aanpakt en weten zij dat? Ben jij degene waar ze terecht kunnen als ze iets voor elkaar willen krijgen? Het is prettig om je bewust te zijn van die rol, zodat je daar vervolgens op een goede manier mee om kunt gaan.

Cursus NLP practitioner

Het is een van de dingen die je leert tijdens de cursus NLP Practitioner. Je krijgt meer inzicht in je eigen doen en laten en hoe je reageert op anderen. Om beter te kunnen communiceren en bijvoorbeeld te voorkomen dat je de volgende keer weer teveel hooi op je vork neemt. Tenminste, om er zelf voor te zorgen dat het risico daarop een stukje kleiner wordt.

Het is lastig om van de ene op de andere dag te veranderen. Zelfs een cursus NLP Practitioner kan daar niet zomaar verandering in brengen. Toch begint het met een besef van je eigen gedrag, om aan de hand daarvan te kunnen sturen. Om ervoor te zorgen dat anderen niet standaard naar jou toekomen als ze iets nodig hebben. En om ervoor te zorgen dat je zelf niet meer teveel hooi op je vork neemt.

Wil jij tijdens de cursus NLP Practitioner leren hoe jij in elkaar zit en welk gedrag je vertoont? Wij helpen je graag te voorkomen dat het je na verloop van tijd allemaal teveel zal worden. Voordat het problematisch wordt.

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde blogs

Situationeel leiderschap

Leidinggeven met precisie: Ontdek de geheimen van situationeel leiderschap en verbeter de teamprestaties”. Wil jij je leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau tillen? Wil je de teamprestaties verbeteren en meer succes boeken? Zoek dan niet verder! In dit dynamische en inzichtelijke artikel duiken we in de wereld van situationeel leiderschap en onthullen we de geheimen van

Lees verder »

Artikel INZICHT – Paarden inzetten in gedragsverandering en communicatie

Artikel INZICHT: Paarden inzetten in gedragsverandering en communicatie Al (er)kennen en gebruiken we de kracht van non-verbale communicatie binnen NLP, voor trainer Ferdinand Aukes mogen we daar nog veel meer aandacht aan geven. In combinatie met paardencoaching bijvoorbeeld. Het grote voordeel? Het maakt lichaamstaal en het onbewuste heel snel helder….  Lees de rest van dit

Lees verder »

Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul je e-mailadres in en ontvang de 35 adviezen over conflicthantering in je mailbox!

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om.

Lees hier onze privacy-verklaring.

Wil jij een gratis proefles NLP volgen?

Scroll naar boven

Schrijf je in voor de mailinglijst en ontvang het gratis e-book